Unter den Linden

Berlins paradgata

Unter den Linden, Berlins paradgata
Unter den Linden

Unter den Linden, under lindarna, är utan tvekan den mest kända avenyn i Berlin. Under kriget höggs de flesta träden som gränsar Unter den Linden ned, men i dag står de fyra raderna av lindar åter stolt. Denna storslagna öst-väst-axeln sträcker 1,5 kilometer från Museum Island till Brandenburger Tor. Unter den Linden Avenue var kärnan i vad som brukade vara Östberlin en gång i tiden. Den ryska ambassaden var den första byggnaden som byggdes efter kriget. Dess arkitektoniska stil är skarp och imponerande, precis vad Stalin skulle ha velat. Unter den Linden är för Berlin, vad Champs-Elysées är för Paris, dvs en underbar bred allé fylld med caféer, restauranger och butiker. En riktig paradgata.

[ad#inkontent2]

Före kriget var Unter den Linden en av Europas stora boulevarder. Under 20-talet, då Berlin var känt för sitt förhållandesätt att allt var möjligt i livet, var denna gata med sina cabareer, en språngbräda till stjärnstatus för många unga som bland annat Marlene Dietrich. Uppkallad århundraden sedan för sina tusen lindar, detta var den mest eleganta gatan i preussiska Berlin innan Hitler kom till makten.. Hitler ersatte lindarna, många uppemot 250 år gamla, med nazistiska flaggor. Folkets missnöje fick faktiskt diktatorn att åter plantera träd.

Efter att ha bombats under andra världskriget, har Unter den Linden åter byggts up. Det är nu svårt att tro att de gamla byggnaderna inte är de ursprungliga.

[ad#inarticle]

Den västra delen av Unter den Linden är förankrad i Brandenburger Tor. Denna enorma neoklassiska båge, byggd 1791, är den sista överlevande av de 14 portar som ingick i Berlin gamla stadsmur, som i sin tur ledde till staden Brandenburg. Porten var en symbol för preussiska Berlin och blev senare en symbol för ett delat Berlin. Det kröns av en majestätisk fyra-hästars vagn med gudinnan av fred på tyglarna. Napoleon tog denna staty till Louvren i Paris 1806. När preussarna fick den tillbaka, hon bytte namn på gudinnan för seger.

Strax öster om Brandenburger Tor, var Pariser Platz en gång fylld med viktiga regeringsbyggnader, som alla bombade i småbitar under andra världskriget. I årtionden var det en oigenkännlig, övergiven no-mans-land, avskuret från både öst och väst av Berlinmuren. Men nu är det ombyggda, och bankerna, hotell och ambassader som var här före bombningen har regenererat sina ursprungliga platser, med några nya tillägg: ett palats av kaffe och det lilla Kennedys Museum. Den amerikanska ambassaden flyttade tillbaka hit år 2008. Denna nya ambassad har varit kontroversiell: För säkerhets skull ville Uncle Sam mer av en säkerhetszon runt byggnaden, men tyskarna ville hålla Pariser Platz en välkomnande människor zon. Kompromissen: Den extra säkerhet i USA ville faktiskt inbyggt i strukturen. Byggnaden är ganska lågmäld, lätt-on-the-eyes hindren håller potentiella bilbomber på avstånd, och dess dörr är på sidan längst bort från Brandenburger Tor. Memorial till den mördade judar i Europa, som består av mer än 2.700 gravsten-liknande pelare, färdigställdes 2005 och står bakom den nya ambassaden.

[ad#inarticle]

Men påminnelser i Berlin nyligen tumult kan fortfarande hittas om du vet var du ska leta. Unter den Linden S-bahn station är en av Berlins tidigare tomma stationer Under det kalla kriget var de flesta tunnelbanor blockerade vid gränsen. Men några västerländska rader loopas öst. För att göra en lite hårt västra kontanter, Östra regeringen hyrde användningen av dessa spår till väst, men stationerna, som var belägna i Östberlin, var strikt tabu. Under 28 år var de oanvända som västerländska tåg långsamt passerade. Turister red denna linje för kusliga spänningen i att se svagt upplysta östtyska (DDR) soldater vakt mitt massor av spindelväv som deras tåg knakade sakta genom dessa förbjudna bitar av underjordiska Östberlin. Bokstavligen inom några dagar från murens fall, var ghost stationerna igen och idag är de en Tidsresa, med trista gamla gröna plattor och ursprungliga skyltar. Ta en underjordisk omväg, promenader längs spåret. Avsluta följande tecken till Russische Botschaft, den ryska ambassaden.