Reichstag

Det enorma riksdagshuset i Berlin

Reichstag, riksdagen i Berlin
Reichstag i Berlin

Av alla Berlins byggnader är nog riksdagshuset den mest symboliska. Ingen annan byggnad är en mer laddad symbol över Tysklands historia än Reichstag. Detta mäktiga komplex uppfördes 1884 – 1894 av Paul Wallot som en stolt manifestation av Tyska rikets makt. Reichstag förstördes av en mordbrand 1933 och bombades under andra världskriget. 1996 svepte konstnären Christo in Reichstag. Sedan den ritades om av sir Norman Foster 1997 – 1999 blev komplexet en av de mes populära sevärdigheterna i Berlin. Samtidigt blev byggnaden en av världens modernaste parlamentsbyggnader. Besökare lockas nuförtiden ofta dit av den väldiga äggformade kupolen, varifrån man har en fantastisk utsikt över staden.

Branden 1933

[ad#inkontent]

När Reichstag brann den 27 februari 1933, greps den holländske kommunisten van den Lubbe och anklagades för mordbrand. Mycket troligare är dock att nazisterna själva anlade branden. Adolf Hitler använde i alla fall branden som en förevändning att få en fullmaktslag antagen av riksdagen. Därmed kunde han göra sig av med alla motståndare, vilket blev inledningen till en 12-årig terrorregim som föll först i maj 1945.

Den nya kupolen

Den nya riksdagskupolen av sir Norman Foster erbjuder en enastående utsikt över Berlin. Upptill är den öppen för att ventilera byggnaden och, lite ironiskt, för att sprida debatterna över landet. En runtgående spiralramp leder upp till toppen.

[ad#inarticle]

Restaurant Käfer im Reichstag

Denna lyxrestaurang ligger alldeles intill kupolen på Reichstags tak och har en strålande utsikt över Unter den Lindens historiska centrum. Den är väldigt populär och bered Er på att få vänta på bord. Restaurangen är dock mer känd för utsikten än för maten.