Flygplats Tegel

Den största internationella flygplatsen i Berlin

Berlin flygplats Tegel
Tegel

Berlin Tegel “Otto Lilienthal” Airport (IATA: TXL, ICAO: EDDT) är den stora internationella flygplatsen i Berlin, Tyskland. Det ligger ganska nära staden Berlin i Tegel, en del av norra Borough of Reinickendorf. Tegel som flygplats är anmärkningsvärd för dess hexagonala terminalbyggnad runt en en slags öppen fyrkant, vilket gör gångavstånden så korta som 30 meter från flygplanet till slutet av terminalen.

År 1988 blev Berlin Tegel uppkallad efter den tyska flygpionjären Otto Lilienthal.

Under 2008 servade flygplatsen över 14.530.000 passagerare, vilket gör den till i särklass största flygplats som betjänar Berlin. Tegel är planerad att stänga under 2012 då den nya flygplatsen Berlin-Brandenburg International Airport ska vara klar. Denna flygplats är det tänkt ska hantera all kommersiell trafik till och från Berlin.

[ad#inkontent]

Tegel flygplats tjänar som bas för Air Berlin och står i fokus för Lufthansa och Tuifly. Air Berlin och Lufthansa hanterar cirka 30 procent av trafiken var.

Terminaler

Flygplatsen Tegel består av fyra terminaler. Eftersom flygplatsen är liten jämfört med andra större flygplatser, kan dessa terminaler betraktas som hallar eller “boardingområden”, fast de kallas officiellt för terminaler.

[ad#inarticle]

Huvudbyggnaden är den ursprungliga delen av flygplatsen. Den består av de två delarna A samt B. Terminal A är en hexagonalt formad hall med en parkeringsplats och där det står taxi och busshållplatser i dess mitt. Det finns ingen transitzon, vilket innebär att varje gate har sin egen checkpoint och säkerhetskontroll. Detta medför att direkta flygförbindelser är inte möjliga via Terminal A. Alla större flygbolag ankommer och avgår från denna terminal. Hela taket fungerar som en besökare plattform. Terminal B, även kallad “Nebel-Hall” efter Tysklands rymdpionjär Rudolf Nebel, är ett före detta väntrum som är ombyggt.

Det var ursprungligen planerat för Tegel att ha en andra sexkantig terminalbyggnad, likt huvudbyggnaden. Denna andra terminal blev aldrig byggd på grund av restriktioner i budgeten.

Ta sig från Tegel till Berlin

[ad#inarticle]

Från denna flygplats är det förhållandevis både enkelt och billigt att ta sig in till centrala Berlin. En kortare bussfärd på cirka 10-12 minuter leder till tunnelbanan och därifrån kan resenären ta sig var som helst i staden. Kostnaden för hela färden varier lite beroende på vilken zon som är slutdestination men till de centrala delarna kommer Ni för under €3.

Telefon:
+49 (0) 18 05 00 01 86

Hemsida:
http://www.berlin-airport.de/