Potsdamer Platz

Potsdamer Platz – en central vägkorsning och mötesplats

Potzdamer Platz Berlin
Potzdamer Platz i Berlin

Potsdamer Platz är ett centralt torg och trafikkorsning i Berlin, Tyskland. Det ligger cirka en kilometer söder om Brandenburger Tor och Reichstag, nära sydöstra hörnet av Tiergarten Park. Det är uppkallat efter staden Potsdam, cirka 25 km sydväst och markerar den punkt där den gamla vägen från Potsdam passerade Berlins murar.

Potsdamer Platz utvecklades inom loppet av drygt ett sekel från en vägkorsning på landsbygden till en av de mest livliga vägkorsningarna i Europa. Det ödelades helt under andra världskriget och lämnas sedan öde under det kalla krigets tid. Sedan murens fall har det ökat igen som en glittrande nytt hjärta för staden och den mest synliga symbolen för det nya Berlin. Hit söker sig idag både berlinare och turister för dess biografer, restauranger och affärer.

[ad#inarticle]

Sony Center

Sony Center är den mest ambitiösa, framgångsrika och arkitektoniskt sett intressantaste byggnaden i det nya Berlin. Kupolkomplexet ritades av Helmut Jahn och öppnades 2000. Det fungerar som Sony-koncernens europeiska högkvarter. Då byggnaden även har biografer och restauranger fungerar den även som en social mötesplats för allmänheten.

Cinemaxx

Denna biograf på Potsdamer Platz är med sina 17 dukar en av Berlins största biografer. De större salongerna i komplexet visar aktuella succéer och storfilmer från Hollywood, medan de tre minsta ägnas smalare tyska och internationella filmer. Här finns också en liten bar där man serverar svalkande drinkar.

[ad#inarticle]

Potsdamer Platz Arkaden

Många turister lockas även av ett besökt på Potsdamer Platz Arkaden. Låt Er dock inte luras av namnet. Detta är inte en arkad. Det är mer som ett amerikanskt köpcentrum. Fördelat på tre våningar med över 130 affärer, butiker och caféer. Den nedre delen av Arkaden liknar en amerikansk food court, som faktiskt har ett stort utbud av etniska leverantörer från hela världen.