Brandenburger Tor

Berlins främsta landmärke

Brandenburger Tor Berlin
Brandenburger Tor

Berlins mest kända symbol, Brandenburger Tor, hävdar sig väl mot de moderna ambassadbyggnaderna som numera omger den. Porten är belägen väster om stadens centrum i skärningspunkten mellan Unter den Linden och Ebertstraße, omedelbart väster om Pariser Platz.

Den berömda och vackra äreporten, krönt av den triumferade Quadrigaskulpturen, har sedan länge haft en central ställning i Berlins historia: härskare och statsmän, militärparader och demonstrationer – alla har de känt sig manade att marschera genom Brandenburger Tor.

[ad#inkontent2]

Porten anses av många vara den vackraste av de föredetta fem stadsportarna. Den byggdes av Karl Gotthard Langhans mellan 1788 och 1791  i nyklassicistisk stil för att fira Preussens seger i sjuårskriget. Den består av tolv  kolonner, sex på vardera sida, som utgör fem “gångar”.  Ursprungligen var det endast tillåtet att använda endast de yttersta två av dessa. Toppen av grinden, som har Quadrigaskulpturen, en vagn dragen av fyra hästar som drivs av Victoria den romerska segergudinnan, skulpterades av Johann Gottfried Schadow. Som modell för gudinnan använde Schadow sin brorsdotter som därmed blev berömd över hela Berlin.

Grindens konstruktion baseras på Propylaea, porten till Akropolis i Aten, Grekland och är förenlig med Berlins historia arkitektoniska klassicism. Dess design har förblivit i stort sett oförändrad genom alla år. Efter preussiska nederlaget år 1806 vid slaget vid Jena-Auerstedt, tog Napoleon Quadrigan till Paris. Efter Napoleons nederlag år 1814 och den preussiska ockupationen av Paris, togs Quadrigan tillbaka till Berlin. Vid samma tidpunkt kompletterades Victorias krans av ekblad med järnkorset, symbolen för preussisk makt. När nazisterna stigit till makten de använde Brandenburger Tor som symbol för partiet. Grinden överlevde andra världskriget och var en av de få strukturer som stod kvar i ruinerna vid Pariser Platz 1945.

[ad#inarticle]

Brandenburger Tor restaurerades mellan 2000 och 2002 av Stiftung Denkmalschutz Berlin (Berlin Monument Conservation Foundation). Idag anses den vara ett av Europas mest berömda landmärken.