Kommunikationer & Transport

Kommunikationsmedel som passar alla

Berlin är en stad som erbjuder flera smidiga kommunikationssätt för dess invånare och besökare. Generellt fungerar kollektivtrafiken bra, har ett modest pris och är ett utmärkt sätt att ta sig runt på.

Berlin Tunnelbana

U-Bahn: Tunnelbanan i Berlin är väldigt välutbyggd och tillsammans med S-Bahn når Ni hela Berlin med den. De stora blå skyltarna med ett U runt om i staden visar var stationera ligger. Värt att tänka på med U-Bahn och S-Bahn är att det inte finns några spärrar någonstans, men det är inte gratis att åka för det. Istället köper Ni färdbiljetter på automaterna som finns på stationerna. Har Ni ingen giltig färdbiljett och blir tagna av en kontrollant är boten på €40. I Berlin har kontrollanterna civila kläder på sig, inte som i Stockholm alltså.

S-Bahn: Är de vagnar som går ovan jord. Dessa hittar Ni ofta i anknytning till U-Bahn på många stationer.

[ad#inarticle]

Buss: Även om bussar är den långsammaste formen av kollektivtrafik, har de gula dubbeldäckade bussarna i Berlin fördelen att de tar Er nästan som var som helst i staden. Förutom de vanliga bussarna finns även expressbussar som tar sig fram snabbare men dessa stannar inte vid varje hållplats. Expressbussarna har ett X på sina skyltar. Den mest kända busslinjen, särskilt för turister, är buss nummer 100. Denna linje avgår från Zoo Station (Berlin Zoologischer Garten) och Alexanderplatz. Den åker en rutt som gör att resenären får se mycket av det historiska Berlin. Atta åka hela denna linje är en rekommendation jag skulle ge alla som besöker Berlin.

[ad#inarticle]

Taxi: Är ett förhållandevis billigt sätt att ta sig runt på jämfört med flera andra Europeiska storstäder. För €10 kommer Ni en rätt bra bit jämfört med valfri stad i Sverige. De flesta taxichaufförerna pratar god engelska och att göra sig förstådd är aldrig ett problem.