Nattliv

Stort utbud av nattklubbar & nöjen

[ad#inkontent]

Berlin har under senare år tagit Europas kulturella stafettpinne och sprungit som bara den. Paris sågs nog länge som Europas kulturella centrum, men fokus flyttas allt mer till Berlins favör.

Berlin har ett av de mest skiftande och pulserande nattliven i Europa. Under 1990-talet flyttade många undomar i tjugoårsåldern till staden från omgivande länder, särskilt från östra och centrala Europa. Många av dessa var kulturellt engagerade människor vilket bidrog till att göra Berlins klubbscen till en av de bästa i Europa. Bra nattklubbar finns det således gott om.

Efter Berlinmurens fall 1989 renoverades många byggnader i Mitte, som tidigare var centrum i Östberlin. Många hade inte renoverats sedan andra världskriget. Illegalt ockuperat av ungdomar, blev de en grogrund för allehanda kulturell verksamhet och sammankomster. De huserade även många nattklubbar som Kunst Haus Tacheles, Tresor, WMF, Ufo, EWerk, Kitkatclub och Berghain.

[ad#inarticle]

Redan på tidigt 1900-tal var Berlin känt för sitt nattliv. ”Willkommen, bienvenue, welcome …” fraserna från filmen Cabaret visar stadens internationella atmosfär mellan de två världskrigen. Musikalen och filmen bygger på den brittiske författaren Cristopher Isherwoods upplevelser i Berlin i början av 1930-talet, fångade i romanen Farväl till Berlin. Det var många intellektuella och frihetstörstande européer och amerikaner som sökte sig till Berlin åren före nazisternas maktövertagande. Som ett exempel på stadens liberala attityd fanns det år 1932 cirka 300 homovänliga klubbar i staden, något som avspeglas även i dagens Berlin.

Kreuzberg Berlin
Kreuzberg

Idag är en livlig del av Berlins nattliv förlagt till Kreuzberg. SO36 var under stadens delning den del av Kreuzberg, känt för sin postadress, som låg som en västlig kil inne i Östberlin. Området kom att bli platsen för Berlins alternativa scen på 1970- och 1980-talet och präglas än i dag av subkulturer, husockupationer och gatukonst. Här finns teatrar, musikställen och naturligtvis massor av uteställen.  På Oranienstrasse ligger de tätt. Besök till exempel den alltigenom kitchiga och fantastiskt unika Roses bar, och den legendariska klubben SO36 som erbjuder allt från orientalisk gayklubb till rockkonserter på programmet. Andra tillhåll för nattsuddare är Wienerstrasse och området kring Schleisse Tor.

[ad#inarticle]

I takt med att Berlin omvandlats från industristad till kulturstad har många gamla industrilokaler fått nytt innehåll. Kulturbrauerei är till exempel ett gammalt bryggeri som nu rymmer kreativa verksamheter. Den ligger i Prenzlauer Berg, en stadsdel som blivit bohemchic på senare år. Det hör ju till att dricka öl när man är i Tyskland, och varför inte göra det på stadens äldsta ölträdgård, Biergarten Prater Garten också det i Prenzlauer Berg. Under sommarmånaderna bör man inte förvånas om man plötsligt kommer till en dörr i en mur och det på andra sidan spelas reagge på en sandstrand. Berlin har flera sandiga utomhusbarer utmed vattnet.

Med prisvärda sista minuten resor till Berlin året om är det värt att hålla ett öga på klubb och konsert-listorna för staden och uppleva stadens nattliv på egen hand.