Språkstudier

Språkstudier i Berlin

Klassrum i Berlin
Klassrum i Berlin

Berlin ger ofta mersmak, vare sig man varit här en, två eller fler gånger. För den som är sugen på att spendera en längre tid i staden finns flera alternativ, sök jobb och flytta hit är ett av dom. Ett annat är att förlägga sina universitetsstudier hit. Berlin lockar med flera engelskspråkiga universitet för dem som föredrar det framför tyskspråkiga utbildningar. För den som inte riktigt är beredd att ta ett så stort steg som dessa kan språkstudier rekommenderas. Språkresor associeras ofta med ungdomar men idag riktas dessa till stor del till vuxna resenärer. Till Berlin organiseras även special anpassade seniorresor för dem över 50 år. Dessa resor erbjuder ett 2 veckors program med utflykter och aktiviteter samt språklektioner på förmiddagarna, en perfekt aktiv semester för dem som söker en annorlunda utmaning. Det är aldrig för sent att lära sig ett språk och tyska är ett mycket användbart språk inom både yrkeslivet, utbildning eller för semestern.

För språkstuderande från 16 år och uppåt erbjuds ett antal olika kurser, med stor flexibilitet. Kursstart sker året om och man väljer själv vilken kurslängd man vill ha, beroende på ambition och möjligheter. Kurserna erbjuds från en, upp till 48 veckor, vilket gör Språkresor Berlin till en möjlighet för många, vare sig man letar efter en aktiv semester eller ett helt läsår utomlands. Kanske vill man kombinera en två veckors kurs med ytterligare en vecka i staden, eller så passar man på att gå på upptäcktsfärd utmed Berlins alléer parallellt med studierna.

Kurserna skiljer sig åt i antalet lektionstimmar, en standardkurs läser man enbart på förmiddagarna medan en intensivkurs har fler lektioner och kan också kombineras med privatlektioner. Möjligheten att studera språk på plats betyder dock att vare sig man är i eller utanför klassrummet bygger man på sina kunskaper, genom att språket omger en hela tiden. Det är dock viktigt att ta chansen och träna i vardagliga situationer och inte falla tillbaka på engelska. De allra flesta Berlin-bor pratar flytande engelska så blir det för svårt med tyskan är det en säkerhet. De flesta språkkurser utomlands välkomnar såväl rena nybörjare som mer erfarna talare.

En fördel med att komma till Berlin som språkstuderande är att boende ingår i kursavgiften. Vanligast är att välja mellan två alternativ, inneboende hos en värdfamilj eller i delad lägenhet med andra studerande. Att bo inneboende innebär en unik chans att lära känna vardagslivet i staden och få insider tips på de bästa ställena, och mest prisvärda marknaderna. Att bo i delad lägenhet innebär mer frihet och chansen att lära känna studerande från hela världen.