Berliner Dom

Den mest imponerande kyrkan i Berlin

Berliner Dom är egentligen inte en katedral i ordets rätta bemärkelse då kyrkan aldrig varit säte för en katolsk biskop.

Berliner Dom Berlin

Denna Berlins katedral, den största och mest påkostade i staden, öppnades åter 1993 efter nästan 40 års renovering. Byggnaden uppfördes av Julius Raschdorf 1894 – 1905 och återspeglar kejsardömets maktsträvanden. Inte minst de kejserliga trapporna i svart marmor är en symbol för närheten till hohenzollrarnas statsresidens mittemot katedralen. Medlemmar i denna härskardynasti ligger begravda i kryptan. Det stora mittskeppet med sin 85 meter höga kupol är mäktigt. Kyrkan domineras av en magnifik predikstol i nybarock från 1900-talet samt den enorma Sauerorgeln.

Förutom flera värdefulla konstverk inklusive utsidan som har dekorativa skulpturer, målningar, glastavlor och den övriga inredningen är det kryptan med sina nittio sarkofager och gravar som är av stor betydelse. Dessa var till för medlemmarna i den adliga släkten Hohenzollern från sextonde till det tjugonde århundradet. Flera av de allra viktigaste sarkofagerna har varit på utställning i stora salen i domkyrkan sedan 1993.

Under andra världskriget bombades kyrkan och skadades svårt. 1975 påbörjade man återuppbyggnaden, och 1984 inleddes även restaureringen av den mycket praktfulla interiören. 1993 öppnade denna kyrka igen.

Berliner Dom är en av flera sevärdheter i Berlin jag rekommenderar Er att försöka se ifall Ni har tid samt möjlighet.

Adress:
Berliner Dom
Am Lustgarten
10178 Berlin
Tyskland

Telefon:
+49 (0)30 20 26 90

Hemsida:
http://www.berliner-dom.de/